Универсална мултимедия за кола

Плеърите за кола са неизменна част от интериора на почти всеки автомобил. Музиката е станала неизменна част от ежедневието ни, а и е най-добрият партньор на всеки шофьор. С развиването на технологиите те също са се изменили във времето и сега ни предлагат множество варианти, кои от кои по-функционални, съвременни и различни. Плеърите за кола могат да бъдат обикновен аудио плеър, аудио плеър с дисплей, мултимедия за кола. Нека се спрем по-подробно на последния вариант. Мултимедиите за кола са най-високо функционалният вариант, достъпен на пазара към момента. Те представляват система за възпроизвеждане на аудио и видео файлове, изображения, както и достъп до още много функции, които зависят от модела на системата.

Първата разлика при тези системи идва от вида им. Те се делят на две основни групи – специализирани и универсални мултимедии за кола. Специализираните модели са с различни форма и дизайн, съответстващи на таблото на автомобила, за който са предназначени. Те пасват напълно на таблото без необходимост от допълнителни промени и инсталационни техники. Универсалните мултимедии притежават стандартна форма и размер и пасват без допълнителни корекции и аксесоари само на някои автомобили. Потребителите могат да инсталират такава медия, след като измерят и сравнят данните и с тези на таблото си, и се уверят, че ще пасне. Характерното при тези мултимедии е, че те не съвпадат като визия и дизайн с оригиналните плеъри на автомобилите, но пък много от тях са по-функционални и притежават повече опции.

Втората основна разлика при тях е в типа медия. Предлагат се два варианта – единичен и двоен дин. Единичният дин представлява стандартен аудио плеър с дисплей, който излиза от него или се поставя допълнително. Така вие получавате компактно устройство с широка функционалност. Този вариант е най-подходящ за автомобили, които не разполагат с гнездо за двоен дин.

Вторият вариант е двоен дин. По европейски стандарт неговите размери за 178 на 100 мм. Представлява уред с дисплей с различна големина – 6.2, 7, 10”.

Функциите са друга тема, по която различаваме вариантите. Най-базовият модел предлага възпроизвеждане на аудио, видео, изображения и радио. Следват по-функционалните устройства, предлагащи GPS навигация, Bluetooth, wi-fi, възможност за поставяне на възможност за поставяне на 3G донгъл със СИМ карта, камера за заден ход, видеорегистратор и т.н.

Универсалните мултимедии могат да бъдат монтирани и на автомобили с нестандартни размери на таблото. Това става със специални панели или адапторни рамки. Предлагат се множество варианти за различните марки и модели коли. Инсталирането на универсална медия с панел е по-бюджетния вариант да се сдобиете с по-съвременна техника.

Универсалните мултимедии са бюджетен и функционален вариант, с който лесно да осъвремените своя автомобил и да внесете стил и удобство.