Навигация за камион

навигация за камион

GPS навигациите добиха значителна популярност последните години. Все повече потребители се възползват от техните предимства и затова все по-често ги виждаме по таблата на автомобилите. Изключително подходящи са за хора, чиято професия е свързана с пътувания и шофиране, най-вече по непознати маршрути. Навигациите се различават по някои признаци и като цяло в тази сфера има голямо разнообразие. Най-основната разлика  между тях е предназначението им. Заводите, произвеждащи навигационни системи,  са се постарали да разработят специализиран софтуер за GPS навигация за различните превозни средства. Това се оказва и изключително полезно. Специалните опции при софтуера спестяват изключително много време, главоболия и пари. Посредством специалните си функции, в зависимост от приложението, потребителите могат да разчитат на навигацията си за важна информация. Сред офертите за навигации срещаме следните опции: навигация за кола, навигация за камион, мотор, ръчни GPS, кемпер,спорт и т.н. Всяка от тях е различна според софтуера, функциите си и дизайна.

Най-специфични характеристики притежават навигацията за камион. Тук срещаме съществени разлики от останалите продукти, като навигацията за кола, например. Характеристики като наличие на карти на Европа, България , Турция или други страни в зависимост от модела, предупрежденията за възможни полицейски постове, скоростни ограничения, забрани, регулации и информация за точки на интерес, възпроизвеждане на файлове с различен формат, са базовите функции. Освен тях, GPS навигацията със софтуер за камион притежава и специфичната опция за въвеждане на параметрите на камиона. Такива са данните за тегло, ширина, тонаж, дължина, брой оси, товар. Веднъж въведени, те се използват от софтуера за специално изчисляване на маршрут до дадена точна, съобразно тях. Маршрутът, който ще получите, ще избягва всички участъци, където има забрани или специален регламент за движение на превозните средства от категорията на това, чието параметри сте въвели. Така шофьорът, който използва навигацията, няма да се сблъска с проблеми или глоби. Нарушаването на правилата за движение е сериозен проблем, особено когато се намирате в чужда страна, където не сте наясно с правилата и нормите, не говорите езика. Ситуацията би била утежнена и от факта, че карате превозно средство с големи габарити и сте ограничени откъм възможност за паркиране, маневреност и движение. От тази гледна точка да притежавате сигурна и добра GPS навигация за камион изглежда задължително условие.

Днес може лесно и бързо да се сдобиете с такава на добра цена и с наистина отлично качество. Добрите навигации със специализиран софтуер за камион се предлагат от марките Garmin, TomTom, North cross, Leos, Wayteq и други. Всички те притежават специфичните функции, необходими за добрата навигация за камион. Разбира се, съществуващите различия между тях се състоят в качество и функциите, с които разполагат. Изборът на подходяща и добра навигация зависи изцяло от възможностите и нуждите на потребителя.