Какво не знаем за GPS навигационните системи?

Повечето хора са запознати с преимуществата на GPS системите. Обаче, има много неща, които ние не знаем за тях. Те са в нашите автомобили, в джоба ни когато сме на път, те са дори част от ежедневието на нашите деца. Днес животът ни се струва немислим без GPS навигация. Има ги навсякъде, дори и в мобилните ни телефони. И все пак, кое е това нещо, което ние не знаем за тях?

GPS навигацията е част от глобална сателитна, навигационна система, която осигурява за нас необходимите координати. Под глобална сателитна система се има предвид, система изцяло създадена само от сателити. Спътниците контролират различните сегменти – контролен, потребителски, системен и др. Сателитите са под постоянен надзор и имат осигурена изключително качествена, бърза и ефикасна поддръжка.

Когато хората чуят „GPS навигация“ си представят US NAVSTAR… Но все пак, въпреки че GPS навигацията е изобретение на САЩ или по-скоро на отбраната на Съединените Американски Щати, други такива космически, сателитни системи са съществували и преди това. Една от тях е била GLONASS – система създадена от бившия Съветски съюз. А съвсем наскоро проектът „Галилео“ беше одобрен за финансиране от Европейския съюз.

GPS навигационните системи ще продължат да се развиват. Тяхното развитие е от жизнена важност за човечеството днес. Колкото по-глобален става светът ни, толкова по-голяма необходимост имаме от ориентир. Именно за това, GPS системите се усъвършенстват с всеки изминал ден и се превръщат в нашите най-верни приятели, не само в Европа и САЩ, но и в целият свят.

Вашият коментар